top of page

onderzoek 1

Voorwoord

In de eerste periode begonnen we aan ons eerste onderzoek. we mochten zelf kiezen met wie we het onderzoek samen wilde doen. Ik heb ervoor gekozen om samen te werken met Nina van Oostrom en Fenna van Heuven. Ook mochten we zelf een onderwerp kiezen. Wij hebben gekozen voor het onderwerp architectuur. We hadden bedacht dat we onze Meet & Greet aan de reis met school zouden koppelen. Er was alleen één probleem. Fenna en Nina gingen naar Rome, en ik ging naar Schotland. Met wat hulp van mevrouw Tegelaar zijn we op het idee gekomen om een gebouw van dezelfde functie te vergelijken. We kozen toen voor het Ibrox stadium in Glasgow en het Colosseum in Rome. Onze hoofdvraag werd: op welke manier kun je zien dat de bouw van moderne stadions, zoals het stadion in Glasgow, is afgeleid van het Colosseum in Rome?

Om onze hoofdvraag te kunnen gaan beantwoorden moesten we ook een aantal deelvragen bedenken. Op deze pagina vind je antwoord op de hoofdvraag en de deelvragen etc. 

Inleiding

Wij hebben gekozen voor een onderzoek over stadions. We hebben aan de ene kant het (oud-)stadion in Rome, Italië. Deze is ook wel bekend als het Colosseum. Aan de andere kant van de vergelijking hebben we het Ibrox stadion in Schotland, Glasgow.

Het Colosseum was vroeger een amfitheater. In 72 na Christus werd er begonnen aan het bouwen van het amfitheater. Dit was in opdracht van de Flavische keizer. Daarom werd het amfitheater ook wel en Flavisch amfitheater genoemd.

In het theater vonden direct na de opening spelen plaats die 100 dagen duurden. In het Colosseum werden gladiatorengevechten gehouden. Zij vochten tegen elkaar en tegen dieren. Vaak stierven er mensen tijdens de gevechten.

De jaren na de opening werden er steeds wat dingen veranderd. Zo heeft men kort na de opening water in het Colosseum laten lopen en zijn er zeeslagen nagespeeld. Dit alles werd gedaan om de mensen te vermaken. In die tijd was er namelijk weinig anders te doen en de keizer moest toch het volk tevreden houden.

Het Ibrox Stadium in Glasgow is gebouwd in 1899. Sindsdien is het stadion 3 keer gerenoveerd. Een van deze keren was na een ongeval. Dit was in 1902. Door regenval van de nacht van 4 april, de nacht voor de ramp, had het dak een zware lading gekregen. Hierdoor stortte een deel van de houten tribune in. 26 mensen zijn omgekomen tijdens deze ramp. Het stadion heeft toen een nieuwe, stevigere tribune gekregen. Hiermee leek alles voorlopig goed te komen.

Op 2 januari 1971 gebeurde er toch weer iets vreselijks. Aan het einde van een wedstrijd tegen Celtic FC liepen een aantal mensen het stadion uit, omdat de wedstrijd bijna afgelopen was. Ze moesten een trap op. Deze trapleuning stortte in. 66 mensen waren als gevolg hiervan dood en 200 andere mensen waren gewond. Hierna is het stadion nog een keer verbouwd en heeft het andere trappen gehad.

De laatste verbouwing van het stadion was in 1981. Toen is het stadion van een ronde vorm naar een rechthoekige vorm gegaan.

 

Wij hebben gekozen om een onderzoek te doen met zijn drieën. Als onderwerp wilden we graag iets doen met de reizen die we in oktober op het programma hebben staan. Mede hierdoor hebben we gekozen voor dit onderwerp. In het onderzoek willen we een vergelijking maken tussen het Colosseum in Rome, wat erg oud is, en het Glasgow stadion in Schotland. Deze is redelijk nieuw.

Voor ons is het onderzoek van waarde, omdat we door middel van dit onderzoek kunnen begrijpen hoe het verleden invloed heeft op het heden. De meeste dingen die we nu in het heden zien, zijn afgeleid van het verleden. Kijk bijvoorbeeld naar aquaducten. Vroeger bouwden de Romeinen al aquaducten dit hebben we nog steeds, al weten niet veel mensen dat het zo oud is. Wel hebben we het door de tijd verder ontwikkeld. Met dit onderzoek willen we laten zien dat er nog steeds veel dingen van vroeger nu terugkomen.

Om onze hoofdvraag te beantwoorden hebben we 7 deelvragen bedacht. Ook hebben we alle drie een meet&greet gepland. Sandy zal naar het stadion in Schotland gaan en Fenna en Nina gaan naar het Colosseum. Terwijl we daar zijn, gaan we foto’s maken. Met behulp van deze foto’s gaan we de deelvragen beantwoorden. Wij denken dat we in de praktijk meer kunnen zien en tot meer antwoorden kunnen komen dan dat we achter de computer van alles opzoeken. Als we de antwoorden op de deelvragen hebben, kunnen we de hoofdvraag beantwoorden.

Anker 8
Anker 9

Antwoorden op de deelvragen

Deelvraag 1: Wat is de achterliggende gedachte van de bouw van het Colosseum en de bouw van het stadion in Glasgow?

In 72 na Christus is men begonnen met het bouwen van het Amphitheatrum Flavium, nu ook wel bekend als het Colosseum. Het theater had de naam Amphitheatrum Flavium , omdat het gebouwd werd door de zogenaamde Flavische keizers. De Romeinse Keizer Vespasianus heeft de opdracht gegeven om het amfitheater te bouwen. Er was in 70 na Christus een plundering gedaan in Jeruzalem. Van dat geld wilde de keizer een amfitheater bouwen. Hij wilde dit, omdat hij dacht zo aandacht te krijgen van zijn onderdanen. Hij wilde indruk maken op ze en populair worden.

Het Colosseum is niet voor niks op de plek gebouwd waar die staat. Hij is hier neergezet om keizer Nero te vergeten. Voor de dood van keizer Nero lag er op de plek waar nu het Colosseum staat een groot meer van 5 voetbalvelden groot. Dit is drooggelegd en hier is dus een amfitheater gebouwd.

In 80 na Christus was de bouw van het Colosseum klaar, Vespasianus was toen al overleden. Zijn zoon heeft het geopend. Speciaal hiervoor waren spelen georganiseerd, om het volk te vermaken.

De eeuwen na de bouw van het Colosseum, is er steeds iets meer aan toegevoegd door andere keizers. Dit deden ze om als goed en populair aangezien te worden.

 

Het Ibrox Stadium is ruim 18 eeuwen later gebouwd. Voordat het Ibrox Stadium gebouwd werd, was er al een stadion, maar hier pasten nog geen 20.000 toeschouwers in. Dit was in Kinning Park. Vaak waren de kaartjes snel uitverkocht en stonden er lange rijen. Daarom besloten ze om een andere plek te zoeken voor een stadion. Dit werd in Glasgow, vlakbij het Ibrox-station. Vandaar de naam. Een aantal jaren gingen er voorbij voordat het stadion open ging. Als opening is er een vriendschappelijke wedstrijd gespeeld. Het nieuwe stadion was geen slechte keus. Het was helemaal uitverkocht. Ook een aantal jaar later was het stadion nog steeds helemaal uitverkocht als er een wedstrijd plaatsvond.

Op een gegeven moment was het wel zo dat het veld als ongeldig werd verklaard, doordat er verschillende hoogtes waren binnen het veld. Er is toen van alles aan gedaan, en tot op de dag van vandaag is er geen spijt van dat het stadion hier neergezet is.

Anker 1

Deelvraag 2: Wat zijn de overeenkomsten tussen de functies van de 2 stadions???

Het Ibrox-stadion in Glasgow is een stadion van de Schotse voetbalclub de Rangers. In het stadion worden voetbalwedstrijden gespeeld tussen 2 clubs. Vaak is dit voor een competitie. Iedereen kan komen kijken naar de wedstrijden die er gespeeld worden. Dat is vermaak voor de voetbalfans. Ook wordt er getraind in het voetbalstadion. Naast voetbalwedstrijden worden er in het stadion ook feesten gehouden. Je kan dat boeken. Ook bruiloften kan je in het stadion doen. En als je wil kan je ook een rondleiding krijgen in het stadion. Je ziet dan van alles, zoals kleedkamers en andere ruimtes met prijzen bijvoorbeeld.

Het Colosseum was oorspronkelijk een amfitheater. In een amfitheater worden schouwspelen gehouden, zoals gevechten. In het Colosseum werden gevechten gehouden tussen mens en mens, dier en dier en mens en dier. Ook werden er acrobatische kunsten vertoond. De keizer organiseerde deze spelen. Ze werden gehouden als entertainment voor het volk. Om hen tevreden te houden, ondanks de honger die er was. Tegenwoordig wordt er in het Colosseum niks meer gedaan. Je kan er wel in, om te kijken hoe het er van binnen uitziet.

Tussen de functies van het stadion in Glasgow en het Colosseum zijn een aantal overeenkomsten. Zo is de functie van het stadion dat er duellen zijn tussen 2 partijen. Dit wordt in de vorm van voetbalwedstrijden gedaan. In het Colosseum waren er ook duellen, alleen dan in de vorm van gevechten tussen dieren en mensen. Daarbij horend heb je het publiek. Iedereen kan en mag komen kijken.

Dat brengt ons tot de volgende overeenkomst. Het doel van de duellen. De voetbalwedstrijden worden onder meer gehouden om publiek te vermaken. Ook de gevechten vroeger zijn gehouden als vermaak voor het volk. Het vermaken van het volk is in beide gevallen niet de enige functie van de wedstrijden. Een andere belangrijke functie is namelijk het uitvechten wie er de sterkste zijn. in het Colosseum ging dit over een individueel persoon. In het Ibrox Stadium gaat het over een elftal.

Een andere overeenkomst van de functie is dat je in het stadion kan. In het stadion in Edinburgh kan je een rondleiding krijgen. Dit is ook wat Sandy gedaan heeft als Meet&Greet. In het Colosseum is dit ook mogelijk. Nina en Fenna hebben dit gedaan als Meet&Greet. Allebei de stadions zijn dus ook een toeristische trekpleister. 

Anker 2

Deelvraag 3: Wat zijn de verschillen tussen de functies van de 2 stadions???

Het Colosseum was vroeger een stadion. Er werden gevechten gehouden tussen mensen en tussen dieren. Als het een gevecht was tussen een mens en een dier, stierf een mens vaak. Ook vielen er vaak doden in de gevechten mens tegen mens. Dit was hetgeen dat het publiek amuseerde. De doden. In het Ibrox Stadium worden ook duellen gespeeld, maar zonder de dood als gevolg.

Een van de andere functies die het stadion in Ibrox heeft, is het spelen van voetbalwedstrijden. In het stadion worden geen andere wedstrijden gespeeld. In het Colosseum daarentegen werden juist geen voetbalwedstrijden gespeeld. Er werden alleen maar gevechten gehouden. De soort wedstrijden die in het stadion gespeeld worden. zijn dus anders.

Dan heb je naast de echte functie nog een paar andere functies die niet hetzelfde zijn bij de twee stadions. Zo kan je in het Ibrox Stadium feestjes houden en bruiloften. In het Colosseum is dit niet mogelijk. Dagelijks lopen er heel veel bezoekers en toeristen doorheen.

De reden waarom bezoekers erdoorheen lopen, is bij allebei verschillend. Bij het Ibrox Stadium is de functie van het kijken in het stadion eigenlijk het laten zien hoe het eruit ziet. De bezoekers kunnen kijken naar alle voorzieningen. De club is er trots op, en daarom wordt het vertoond. Bij het Colosseum is het zo dat je daar naartoe gaat, om meer te leren over de cultuur en geschiedenis (in Italië). Het is dus meer iets wat leerzaam is, in plaats van een trots. Een trots was het natuurlijk wel, maar dat is nu niet de functie van het zien van het Colosseum.

Anker 3

Deelvraag 4: Wat is kenmerkend aan de bouw van het Colosseum?

Het Colosseum is een amfitheater. Een amfitheater is een rond/ovaal gebouw. De buitenkant van het Colosseum bestaat uit drie lagen van bogen en daarop nog een laag met enkele vierkante openingen. Deze bogen verdelen het gewicht en zijn erg kenmerkend voor de tijd waarin het Colosseum gebouwd is (eerste eeuw na Christus). De bogen zijn versierd met zuilen, ook in het Colosseum zelf staan zuilen. Zuilen zijn ook kenmerkend voor de tijd van de bouw. De binnenkant van het Colosseum is versierd met marmeren muurbekleding en ornamenten.

Er is nog maar een klein beetje van de cavea (zitplaatsen voor de toeschouwers) zichtbaar. Er was een speciale zitplaats voor de keizer. Ook waren er speciale vakken voor de belangrijke mensen. De toeschouwers konden beschermd worden tegen een te felle zon, doordat het Colosseum zo ontworpen was dat er een zeil overheen getrokken kon worden.

Het Colosseum is gebouwd uit grote stenen blokken die bij elkaar gehouden worden door kalksteen en ijzeren ankers. Deze techniek zie je terugkomen in bijvoorbeeld aquaducten die ook tijdens de Romeinse tijd gebouwd zijn en dus kenmerkend is voor deze tijd.

Het ondergrondse labyrint ligt nu open, vroeger was dit voor de toeschouwers niet zichtbaar. Hier werden de wilde dieren gehouden en bereidden de gladiatoren zich voor op hun gevecht.

Het Colosseum heeft erg veel ingangen, waarvan er een speciaal voor de keizer was. In totaal telt het Colosseum wel 160 openingen.

Anker 4
4

Deelvraag 5: Wat is kenmerkend aan de bouw van het stadion in Glasgow???

In Glasgow staat het Ibrox Stadium. Het Ibrox Stadium is een voetbalstadion in Schotland. Het Ibrox Stadium had als oorspronkelijke naam Ibrox Park. Het Ibrox Stadium is het stadium van de voetbalclub Rangers FC. In het Stadium is plaats voor 50.947 toeschouwers. Dit is de thuisbasis van de Rangers sinds 1899.

Rangers Football Club, Ibrox stadium, Glasgow Schotland.

Het Ibrox Stadium heeft een rechthoekige vorm met ronde hoeken. Het is ooit begonnen als een rond stadion, maar dit is een aantal jaren geleden veranderd. Nu is het dus rechthoekig.

Kenmerkend aan de bouw van het stadion in Glasgow is dat het van de buitenkant met bakstenen mooi afgewerkt is. Er is goed nagedacht over het uiterlijk van het stadion. Het ziet er verzorgt en aantrekkelijk uit. Ook binnen in het stadion is er aandacht besteed aan de bouw. Wel zijn de muren wit, maar dit zorgt ook wel weer voor rust. Op veel stoelen zit je overdekt. Zo word je niet nat als je naar een wedstrijd kijkt, en zullen er meer mensen komen.  

Als je naar binnen wil in het Stadium, dan zijn er 3 ingangen waar je gebruik van kan maken: één hoofdingang en 2 zijingangen. Eentje zijingang op het westen en eentje op het oosten.

Aan de inrichting kun je ook zien dat ze overal goed aan gedacht hebben. Ze hebben een kleedkamer voor de Rangers en een kleedkamer voor de gasten. De weg die ze moeten lopen naar de plek waar ze moeten wachten is van de kleedkamer van de Rangers langer dan die van de kleedkamer van de gasten. Daardoor moeten de gasten wachten op de Rangers en raken ze al een beetje geërgerd. De ingang zit bij een blauw hek. De zitplaatsen zijn vooral van plastic blauwe stoelen. Je hebt ook VIP plekken, daarbij heb je stof. In die VIP ruimte zijn ook een aantal beroemde mensen geweest, en daar mochten wij met de rondleiding ook zitten.

Anker 5
speelveld
stoelen
stoelen
kleedkamer
Ibrox stadium

Deelvraag 6: Wat zijn de overeenkomsten tussen de bouw van beide stadions?

In de vorige twee deelvragen hebben we het gehad over de kenmerken van deze stadions. In deze deelvraag gaan we kijken naar de overeenkomsten tussen het Colosseum en het Ibrox Stadium.

Het Colosseum is ovaal/rond van vorm, dit zag je eerst ook bij het Ibrox Stadium. Dit is alleen een aantal jaren aangepast naar een vorm die je nu vooral ziet. Het Ibrox Stadium heeft nu een rechthoekige vorm met ronde hoeken. De ronde vorming zie je nu dus nog steeds wel een beetje terugkomen.

Het Colosseum is natuurlijk erg mooi gebouwd met grote open bogen. Bij de bouw van het stadion in Glasgow is ook nagedacht over het uiterlijk. De buitenkant is namelijk mooi afgewerkt met baksteen. Je ziet dus dat er bij beiden stadions over het uiterlijk is nagedacht. Ook zie je terug dat er stenen worden gebruikt voor de bouw. De techniek en soort stenen zijn wel verschillend.

Beide stadions hebben verschillende ingangen. In het Ibrox Stadium zijn het er lang niet zo veel als in het Colosseum. Maar je ziet dus wel de basis van meerdere ingangen terug. De spelers hebben een eigen ingang, deze kun je vergelijken met de ingang van het Colosseum die alleen door de keizer werd gebruikt. De keizer had in het Colosseum niet alleen een eigen ingang, maar ook een eigen zitplaats. Dit zie je terug in het Ibrox Stadium. In het Ibrox Stadium hebben ze namelijk VIP zitplaatsen.

In het Colosseum verbleven de gladiatoren in het ondergrondse labyrint. Het ondergrondse labyrint kun je vergelijken met de kleedkamers van het Ibrox Stadium. Je ziet dus terug dat er nog steeds aparte ruimtes zijn voor de spelers. Deze ruimtes zijn natuurlijk wel anders vormgegeven, maar de gedachte erachter komt overeen.

Er zijn zoals je ziet niet erg veel overeenkomsten tussen de twee stadions. Maar in de basisideeën zie je wel een aantal overeenkomsten.

Anker 6

Deelvraag 7: Wat zijn de verschillen tussen de bouw van beide stadions?

Als we kijken naar de bouw van de 2 stadions, zijn er een aantal verschillen. In de vorige deelvragen is uitgelegd hoe het Colosseum en het Ibrox Stadium gebouwd zijn. De verschillen hiertussen staan hieronder.

Het Colosseum is een groot ovaal/rond gebouw, maar het Ibrox stadium is niet rond. Het Ibrox stadium heeft een vorm van de meeste stadions nu. Dit is een soort rechthoek met ronde hoeken.

De buitenkant van het Colosseum bestaat uit drie lagen van bogen en daarop nog een laag met enkele vierkante openingen, terwijl het Ibrox stadium geen bogen heeft aan de buitenkant. Het Ibrox stadium is aan de buitenkant vooral afgewerkt met bakstenen.

De binnenkant van het Colosseum is versierd met marmeren muurbekleding en ornamenten. De binnenkant van het Ibrox stadium lijkt eigenlijk veel op een binnenkant van een huis. Een grote witte muur. Soms is er gebruik gemaakt van een houten vloer en vaak heb je ook gewoon een egale vloer.

Als je in het Ibrox Stadium een wedstrijd speelt en het regent, dan wordt je nat. Het Colosseum is zo gebouwd dat als het regent of er een te felle zon is, er een zeil op het dak kan en het gevecht droog verder kan gaan.

Ook is er in het Colosseum een speciale zitplaats voor de keizer. Niemand anders mocht hier zitten. In het Ibrox stadium hebben ze niet 1 speciale plek voor iemand. Ze hebben wel een vak voor belangrijke mensen, maar dat heeft het Colosseum ook.

Het Colosseum heeft veel ingangen, er worden 160 openingen geteld. Het Ibrox stadium heeft één hoofdingang en verder een paar zijdeuren.

Het Colosseum had ook ruimtes voor wilde dieren. Ze konden hier verblijven. In het Ibrox stadium heb je kleedkamers en het punt dat teams wachten om op het veld te gaan. Er zijn verder geen andere kamers voor de spelers.

Anker 7

Meet&Greet

Onze meet & greet vond plaats in het Colosseum in Rome. In oktober hadden we schoolreizen en wij (Nina en Fenna) hadden gekozen voor Rome. In Rome zijn we op de derde dag naar het Colosseum geweest. We hadden van te voren afgesproken waar we foto’s van gingen maken, zodat we foto’s ter vergelijking bij elkaar konden zetten. Dit was ook fijn, omdat we daardoor een beetje sturing hadden om goed naar die onderdelen van het Colosseum te kijken. We moesten ook zeker niet vergeten om voor bewijs te zorgen, om te laten zien dat we echt in het Colosseum zijn geweest. Wij hebben ervoor gekozen om samen op de foto te gaan in het Colosseum.

Wat we tijdens onze meet & greet gezien hebben van het Colosseum, hebben we gebruikt in ons onderzoek. Vooral voor het beantwoorden van de vierde deelvraag (Wat is kenmerkend aan de bouw van het Colosseum?) hebben we veel kunnen gebruiken van wat we gezien en gefotografeerd hebben. We hadden geen rondleiding in het Colosseum, maar we wisten bijvoorbeeld wel dat we het ondergrondse labyrint zagen wat vroeger niet te zien was.

 

Met school ben ik (Sandy) naar Schotland geweest. Daar zijn we naar het Ibrox stadium in Glasgow geweest. We hebben daar veel te horen gekregen over de geschiedenis van de Rangers. Het Ibrox stadium is het thuisstadion van de Rangers. Met de rondleiding mochten wij op plekken komen waar anderen eigenlijk niet mogen komen. We mochten ook langs het veld staan. We hebben daar veel foto’s gemaakt, vooral veel groepsfoto’s. Doordat we op veel plekken mochten komen heb ik goed kunnen zien hoe het stadion in elkaar zit. Dit was handig bij het vergelijken met het Colosseum. We hebben ook best veel informatie gekregen, maar dat was dan vooral over de geschiedenis van de Rangers en waarom sommige dingen op die manier gebouwd waren. Daar hadden we niet heel veel aan in ons onderzoek, maar sommige dingen kwamen wel van pas. Op internet stond ook nog wat informatie over het stadion dat we ook nog een beetje hebben gebruikt. Het bezoek aan het stadion heeft wel veel bijgedragen aan ons onderzoek. Je kon goed zien hoe het stadion in elkaar zat.

Anker 10
Meet & Greet Sandy
Meet & Greet Sandy
Meet & Greet Sandy
Meet & Greet Sandy
Meet & Greet Fenna en Nina
Meet & Greet Fenna en Nina
Meet & Greet Fenna en Nina
Meet & Greet Fenna en Nina

Conclusie:

Op welke manieren kun je zien dat de bouw van moderne stadions, zoals het stadion in Glasgow, is afgeleid van het Colosseum in Rome?

We hebben naar de antwoorden op de deelvragen gekeken, om bovenstaande vraag te kunnen beantwoorden. Hieronder hebben we het antwoord uitgetypt.

 

Het Colosseum is gebouwd omdat er vroeger weinig te doen was in het dorp. Er waren weinig mensen die werkten en iets anders was er niet te doen. Ze verveelden zich vaak en gingen daarom de keizer afkraken om wat voor een reden dan ook. Daarom bouwde keizer Vespasianus een amfitheater, het Colosseum, waar mensen zich eens in de week konden vermaken door naar gevechten te kijken.

Nu is het zo dat het Ibrox Stadium in Glasgow gebouwd is om op te trainen en wedstrijden te spelen. De club had er ook voor kunnen kiezen om geen wedstrijden meer te spelen en dus geen stadion te bouwen, maar daar koos ze niet voor. Ze wilde namelijk ook het volk vermaken. Door een duel tussen 2 partijen wordt het volk vermaakt en zijn de mensen blij. Vanaf dat het Colosseum gebouwd was, is daar veel over nagedacht. Dat zie je dus nu nog terug.

Naast de reden van de bouw, zijn er ook overeenkomsten als het gaat om de functies. De eerste duellen van vroeger waren gevechten. Naarmate de tijd vorderde, kwamen er steeds minder gewelddadige gevechten. Op een gegeven moment kwam dit in de vorm van sport zoals we dat nu kennen. Je ziet dus dat de strijdlust van vroeger, die er bijvoorbeeld in het Colosseum was, nog steeds de basis is voor de voetbalsport bijvoorbeeld.  

De stadions zelf bestaan ook uit deels dezelfde onderdelen en/of constructies. Het Colosseum is bijvoorbeeld rond/ovaal. Vroeger was het Ibrox Stadium ook rond/ovaal. Dat komt omdat de amfitheaters, zoals het Colosseum ook rond/ovaal waren. Eigenlijk is de vorm dus ook meegekomen vanuit Rome naar Schotland. Wel is een aantal jaren geleden de vorm veranderd. Het is een rechthoek met ronde hoeken. Het ronde zie je dus terugkomen.

Als je naar de buitenkant van het Ibrox Stadium kijkt, zie je nog een overeenkomst met het Colosseum. Je ziet namelijk dat het stadion is gebouwd met stenen. Als je naar het Colosseum kijkt, dan zie je dat het daar ook gebouwd is van stenen. Het gebruik van soort stenen verschilt wel.

Als je naar binnen wil in het stadion in Schotland, dan moet je door een ingang. Als je gaat kijken naar een wedstrijd, dan moet je door een van de 3 ingangen. De hoofdingang of een zijingang. De spelers mogen via de spelersingang. Dit is de basis die vanuit amfitheaters zoals het Colosseum komt. Ook hier hebben de spelers namelijk een andere ingang dan het publiek.

De spelers hebben naast een eigen ingang ook een eigen ruimte om zich klaar te maken voor de wedstrijd. Dit komt ook uit (de tijd van) het Colosseum. Daar konden de gladiatoren zich klaarmaken voor de wedstrijd in het ondergronds labyrint.

Qua zitplekken zijn er ook nog een paar overeenkomsten. Zo heb je bijvoorbeeld VIP-plekken in het Ibrox Stadion. Ook in het Colosseum had je zitplekken voor de belangrijkste mensen die kwamen.

Een ander deel van het gebouw waarin veel overeenkomsten zitten, is het dak, ook al is deze er niet. Het Colosseum heeft dus geen dak, maar wel overdekte zitplaatsen en een zeil dat de zitplaatsen overdekt kon maken. Het Ibrox Stadium heeft ook geen dak, maar toch kunnen de toeschouwers overdekt naar de wedstrijd kijken. Dit is dus ook een overeenkomst met de bouw van het Colosseum en het Ibrox Stadium.

 

Zoals je ziet zijn er dus wel een aantal overeenkomsten tussen de bouw van het Ibrox Stadium en het Colosseum. Je ziet dat de meeste dingen die in het Ibrox Stadium aanwezig zijn, ooit in het Colosseum of andere amfitheaters begonnen zijn.

Anker 11
Anker 12

Taakverdeling

Fenna:

·         Voorwoord

·         Inleiding

·         Deelvraag 1, 2 en 3 + bronvermelding

·         Conclusie

·         Reflectie en evaluatie

Sandy:

·         Voorwoord

·         Deelvraag 5 en 7 + bronvermelding

·         Meet & greet

·         Reflectie en evaluatie

Nina:

·         Voorwoord

·         Inhoud

·         Deelvraag 4 en 6 + bronvermelding

·         Meet & greet

·         Taakverdeling

·         Reflectie en evaluatie

 

We hebben elkaar natuurlijk ook geholpen. We hebben bijvoorbeeld elkaars werk nagelopen en als we vastliepen geholpen met bijvoorbeeld bronnen en het verwoorden.

Anker 13

Reflectie en evaluatie

Dit onderzoek heb ik samen met Fenna van Heuven en Nina van Oostrom gedaan. We hebben gekozen om iets te doen met onze reizen die we met school gingen maken. Wij wisten dus al snel wat onze Meet & Greet zou zijn. We hadden met zijn drieën twee verschillende reizen. We hebben een gebouw met dezelfde functie vergeleken. Het onderzoek dat we nu hebben gedaan, vond ik super leuk! Ik ben zelf ook erg geïnteresseerd in architectuur. Het samenwerken met Nina van Oostrom en Fenna van Heuven maakte het onderzoek ook wat leuker. Met plezier hebben we met zijn drieën dit onderzoek gemaakt. We hadden veel aan elkaar. We hielpen elkaar altijd als het nodig was en overlegde over hoe we alles wilde aanpakken. 

Dit onderzoek ging vooral goed. De taakverdeling was voor iedereen goed. We keken alles van elkaar altijd even na en vaak was dat goed. Iedereen heeft alles bekeken voordat iemand het op zijn site zou zetten. Onze samenwerking ging zeer goed en zo konden we elkaar ook altijd goed helpen. 

Als we er allemaal even niet uitkwamen konden we veel vragen aan mevrouw Tegelaar. Dan hielp ze ons weer even verder. Dat vond ik heel fijn!

We hadden wel een minpuntje, onze planning. We hebben de vrijdag voordat alles op de site moest komen te staan nog een aantal deelvragen moeten maken. Daardoor hebben we het pas zaterdagochtend op de site kunnen zetten. Eigenlijk moest alles voor 10 uur op de site komen te staan, maar dat was bij ons allemaal niet gelukt. 

We hebben bij dit onderzoek dus geleerd dat je beter moet plannen en eerder beginnen aan het maken van de deelvragen. Als we het volgende onderzoek onze planning beter maken, het onderzoek nog beter zal gaan. 

Ik vond het een super leuk onderzoek! We hebben een leerpuntje voor het volgende onderzoek, maar daar gaan we dan aan werken. Ik heb nu al zin in het volgende onderzoek.

Anker 14
bottom of page